Překlad preview GamesCom prezentace z IGN

Server IGN.com včera přinesl zajímavé preview, které nám detailně přiblíží obsah prezentace Mafie 2 na letošním GamesComu. Společně s Alienem jsme celý večer tvrdě pracovali, abychom Vám nyní mohli přinést zmiňované preview přeložené do češtiny. Než se pustíte do čtení, tak si neodpustím upozornění, že následující text obsahuje velké množství spojlerů. Pokud tedy nechcete být připraveni o překvapení, raději dále nepokračujte!

Do této chvíle se naše předcházející zpravodajství o Mafii 2 zaměřovala na dva ze tří hlavních herních elementů – filmové vyprávění příběhu a akčně orientované gameplay. Stejně atraktivní jako tyto dva, zde byl i třetí pilíř, který v prezentacích prozatím chyběl. Dnes nás 2K Czech provedlo třicetiminutových sandboxovým demem, které konečně odhalilo plány pro otevřený herní svět. I když vždycky není moudré, soudit hru v takovémto raném stádiu, množství detailů a akce v tomto demu bylo více působivé, než je u mnohých, již dokončených produktů.

Demo začíná v Empire Bay roku 1952. Vito, hlavní postava hry, sedí v Joeově apartmánu a sleduje ho, jak se loučí s prostitutkou, která se právě obléká. Mezitím na Vita volá jeho vlastní prostitutka ze sprchy, aby jí přišel umýt záda. Na cestě do koupelny přijímá telefonát od Giuseppeho, „speciální papíry“, které potřeboval, jsou připraveny. V této chvíli hráč nad Vitem přejímá plnou kontrolu na jeho přípravách vyrazit a papíry vyzvednout. První pravidlo dobrého obchodu je, slušivě se obléknout. Z tohoto důvodu Vito zamíří do šatny, kde se probírá množstvím obleků. Obrazovka je zaměřena na šatnu a hráč má svobodnou volbu ve výběru oděvu, vhodného k nadcházející události

Vito opouští byt a schází po schodech. Stavení v sobě ukrývá jeden z přibližné stovky interiérů, které může hráč prozkoumat. Přestože detaily na budově samotné jsou impozantní, tým v 2K Czech  do nich přidal také spousta života. V tomto případě, Vito zaslechne bouchání na dveře v přízemí a hlasité křičení omluv ke své ženě přes dveře.

Přesouváme se ven (bez žádného viditelného načítání, hodno dodat) a Vito míří do své osobní garáže, kde si vybere vůz, který chce dnes večer použít. Vybrat si může stylovým Shubertem Beverly (ano, další značka, která se vyskytla i v Mafii 1, pozn. redakce), silnou V8 a jedním z padesáti autentických aut ve hře. Při výjezdu z garáže si Vito všimne, že prostitutku srazilo auto. Výbušný řidič vystupuje ven, začíná se zastrašováním a požaduje, aby žena zaplatila výlohy na opravu karosérie. Zde má Vito možnost do situace zasáhnout, nebo ji jednoduše nechat běžet. Pokud se rozhodne pro první možnost, dostane se s řidičem do souboje.

Ovládání boje je velmi jednouché a umožňuje nám být hodně rozmanití. Hráč má přístup k lehkému a těžkému útoku, stejně tak jako k vyhnutí se. Sic to může znít jako málo, umožňuje to provést několik věcí, které jsou závislé na kontextu a ještě více vyzdvihují brutální, ne však nereálné souboje v Mafii 2. Celé to vypadá spíš jako opravdové pouliční souboje, než jako táhlé a aranžované strkanice z Hollywoodských filmů. Poté, co se Vitovi podaří útočníka zneškodnit, ho vděčná prostitutka pozve na „hrnek kávy“. Ač bychom sebevíc chtěli vidět vývin této specifické situace, Vito přislíbil, že se s ní setká později, naskočil zpátky do auta, pustil si Bobbyho Darina a vyrazil k Giuseppemu.

V Empire Bay je podvečer, provoz je tedy slabý a pouliční osvětlení se právě probouzí k životu. Tým úmyslně nebere zřetel na aktuální denní dobu a počasí ve hře, protože chce pro každé místo navodit tu správnou atmosféru. Ten, kdo si pamatuje misi na farmě z původní Mafie ví, jak deštivé počasí přispělo k atmosféře na scéně.

Vito sleduje značku na svém radaru, dokud nedorazí do Guiseppeho sídla. Třeba že jde dovnitř, setkává se se Stevem venku. Vito už nějakou prácičku pro Steveho v minulosti udělal, proto není nijak překvapený, když mu Steve nabízí další. Jejich přítel má menší trable s konkurenčními auty, tak požádal Steveho, aby je zničil, aniž by někomu zbytečně ublížil. Steve nabízí Vitovi jakousi vedlejší misi. Vito samozřejmě přijímá, protože potřebuje 500 dolarů, které Steve nabízí.  Po přijmutí vedlejší mise Vito vstoupí k Giussepemu a ten mu podává papír. Jeho dílna obsahuje také několik věcí, které Vito může potřebovat v nastávající misi, bere si tedy .357 Magnum, nějaké Molotovovy koktejly a páčidlo.

Zpět venku na ulici před Guiseppeho sídlem je Vito zastaven dvěma zloději, z nichž jeden má nůž. Když Vitovi řeknou, aby „navalil“ všechny prachy, vyndá na ně pistoli a ti prchají. Jak se před ním kryjí, na scéně se objevuje policista, který pro změnu tasí svoji zbraň a požaduje, aby se Vito prokázal zbrojním průkazem. V tomto bodě má hráč tři možnosti: může zbrojní průkaz ukázat (pokud ho má), pokusit se policistu uplatit, nebo utéct. Vito si vybral poslední možnost a policista, který nechce na Vita kvůli takovémuto zločinu střílet, ho začne pronásledovat.

Vito je nyní hledaný policí, tento stav indikuje malá ikonka policejní fotografie v horním rohu obrazovky. Znamená to, že Vitova přibližná podoba byla odeslána na blízké policejní stanice a on bude v případě spatření zatčen. Dobrou zprávou je, že se Vito může skrýt na mnoha místech ve městě, skrčí se tedy za odpadkovým košem v přilehlé aleji, počká, až poldové proběhnou okolo a poté ihned zapadne do obchodu, kde si koupí nový oblek. Tím pádem ztratil status hledaného.

Samozřejmě, nyní je Vito dost daleko od svého auta. Rozhodne se proto vzít si jedno, co je zaparkované na ulici. Aby zabránil opakování poslední honičky s policií, vybere si automobil zaparkovaný v zapadlém bloku, kde nejsou očekáváni žádní svědci. V Mafii 2 jsou dva způsoby kradení aut. Páčení zámku, což trvá dlouhou dobu, ale přitáhne méně pozornosti. Pokud ovšem spěcháte, můžete rozbít okno a skočit rovnou dovnitř. Jak se dostanete dovnitř, si zvolíte podle toho, jak rychle se potřebujete dostat pryč. Pokud si pouze chcete vybrat novou káru, která Vás zaveze na schůzku, páčení zámku bude stačit. Pokud auto potřebujete k úniku před někým, kdo po Vás střílí, rozbití okna bude možná lepší volba.

Se svým novým autem Vito míří do blízké oblasti Millville, ke garáži kterou má za úkol zničit. Když dorazí, vidí pár stráží. Ke slovu se opět dostává svobodná volba. Pokud se s nimi rozhodne vypořádat za pomoci zbraní, bude rychle hotov. Neměl by pak ale moc času na destrukci garáže, protože by byla na cestě policie. Pokud se ovšem vplíží dovnitř, stráže eliminuje potichu a ohledně svého vandalismu bude o něco diskrétnější. Když se jeden ze strážců vyjde ven, aby se vymočil vedle garáže, Vito se za něj připlíží a uškrtí ho do bezvědomí. Následně jej odtáhne za přilehlá křoví, kde nebude spatřen chodci. S jediným zbylým příslušníkem ostrahy Vito přispěchá dovnitř a srazí ho k zemi.

Několik aut v garáži je sice krásných, ale Vito je tu kvůli svému úkolu. V totálním odporu k plížení, které měl do té chvíle za sebou, jednoduše vytahuje Molotovovy koktejly a hází je na auta. Ty zahalí plamen, který se brzy rozšíří i na ostatní vozidla. Během chvilky exploduje nádrž benzínu, regál na zásilky a materiál letí celou garáží. Kousek zdi se začíná hroutit a střecha v zadní části garáže se řítí k zemi. Všechny interiéry v Mafii 2 jsou zničitelné, což při hraní přináší nové možnosti a výzvy.

Jisté je, že policisté na střelbu zareagují rychle, a tak se Vito krčí za jediným nepoškozeným autem sportovní Deliziou Grand American, přičemž párkrát na policii vypálí. Bohužel jsou ale v přesile. Zatímco v jiných hrách byste byli schopni postřílet celou ulici plnou policistů, v Mafii 2 by to byla sebevražda. Pár dobře mířenými ranami proto Vito zasáhne pneumatiky policejních aut, skočí do Delizie a uhání nocí.

Nyní se setkáváme s ikonou hledanosti vozidla, která signalizuje, že policie ve městě se nyní poohlíží po Vitově autě. Na rozdíl od první Mafie, zde policie není dokonale uvědomená o tom, kdo jste, co jste provedli a kde se nacházíte. To dává hráči možnost, vytratit se při honičce v nějaké postraní uličce, ujet ze zraků policistů, či zamířit si to rovnou do prodejny s náhradními díly, kde si vybere novou, čerstvou barvu pro své vozidlo a nasadí si jinou poznávací značku. A protože je Delizie trošku neobvyklé auto, Vito se právě o to pokouší. Podaří se mu setřást pronásledovatele a vyhnout se čerstvě postavenému silničnímu zátarasu, když konečně najde obchod, který může jeho auto zlegalizovat. Při té příležitosti na něj čekají možnosti vylepšení, které auto ještě více vylepší.

Poté, co se Vito dostal ven z garáže, jede k přilehlé telefonní budce, ze které zavolá oznámení, že je práce hotova s minimálním počtem lidí, upálených k smrti.

Ačkoliv GamesCom demo očividně obsahuje spoustu náhodně nascriptovaných elementů, tým tvrdí, že se přesně tohle podobá zážitku, který by hráč mohl nabýt při putování městem. Některé postranní mise mohou vyústit v setkání s kriminálníky, policií a občany na ulicích, zatímco ostatní jsou zamýšleny jako nepovinné, ale přesto související s hlavním příběhem. Hlavní příběhová linka je lineární a vysoce scriptovaná, hráč ovšem dostane v několika momentech příležitost, učinit důležité morální rozhodnutí. Tyto mohou vést až ke čtyřem různým koncům hry.

Původní Mafia nasadila opravdu vysokou laťku a zdá se, že 2K Czech tým se jí snaží s pokračovatelem ještě přeskočit. Se silným příběh, akcí a průzkumem svobodného herního světa, který máme za sebou, je nyní Mafia 2 s jistotou na vrcholu námi nejočekávanějších her.

Zdroj: IGN.com