Podrobný rozbor pětice nových screenshotů

Pětice nových screenshotů, která se objevila na oficiálním webu, rozhodně stojí za zhlédnutí. Zaměříme se jak na destrukční model, tak na boje nablízko. Okolní počasí a prostředí určitě není náhodné – krásně dokresluje atmosféru. Pojďme se podívat na každý z nových obrázků postupně:

Obrázek 1:


První screenshot je snad darem pro ty z Vás, kteří včera diskutovali v komentářích o tom, jak bude vlastně vypadat HUD. Do té doby jsme jej měli možnost vidět jen neoficiálně na fotografiích ze studia 2K Czech, které na internet unikly nedopatřením. Nyní ho ovšem máme k dispozici oficiálně, v plné parádě. Pravý dolní roh zaplňuje dvojice kruhových ukazatelů, z nichž menší je tachometr (společně s indikátorem množství pohonných hmot v nádrži), a větší je minimapa. Aspekt, který můžete znát ze série Grand Theft Auto, či z první Mafie jako radar. Všimnout si můžeme ikonky domečku, který s určitostí označuje safehouse. Na pravém okraji se ční pěticípá hvězda, která nám zase dává najevo, že od policie nebudeme mít ani v druhé Mafii pokoj. Což je jedině dobře. Polemizoval bych ovšem nad rozvržením zmiňovaných dvou součástí HUDu, osobně se mi malý tachometr moc nezamlouvá, přednost bych dal velkému a dostatečně přehlednému „budíku“. Od věci by také možná nebylo umístění mapy do levého horního rohu (přesně, jako radar v prvním dílu), což by logicky ušetřilo místo pro kýžený tachometr. Ale toto je pouze můj skromný názor, dejte nám vědět v komentářích, jak vyhovuje aktuální rozložení Vám. Pokud vynecháme HUD, screen pochází ze situace, o které jsme Vás informovali dříve – muž vrazí do ženy autem a Vy situaci přihlížíte. Můžete se rozhodnout, jestli ženě nějakým způsobem pomůžete, nebo budete pokračovat po svém. K tomu všemu pošmourné počasí, krásně vyvedené cihly na budově vlevo, které působí opravdu realisticky a muž, který pravděpodobně umývá svoje auto. Nádhera. Vytnul bych snad jen odrazy koncových světel Vašeho auta, které se mi zdají nepříliš reálné – jejich spodní hrany jsou useknuté. Není to ovšem věc, která by se nedala odpustit J.

Obrázek 2:

Druhý obrázek nás zavede do konfrontace Vita s oním chlápkem, který vrazil do ženy autem. Rozhodli jste se totiž zachovat jako gentlemani, Vaše přítomnost ovšem není chlapíkovi příjemná. A tak na řadu přicházejí pěsti. Zde se hodí znovu vyzdvihnout krásně detailní oděvy obou aktérů bitky, ženu, která je celé scéně nucena přihlížet a vypadá to, že je stále ještě otřesena srážkou. Počasí je stejně, jako v případě prvního screenu temné a stejně, jako v prvním případě se významně podílí na utváření atmosféry. Co víc, setkáváme se s téměř filmovou kamerou (rozostřené okraje, pomyslný objektiv je zaměřen výhradně na ohnisko děje). Další věc, která si stoprocentně klade za cíl, vzbudit ve hráči alespoň nepatrné napětí. Superlativy bychom tedy mohli zahrnout i dnešní „dvojku“.

Obrázek 3:

Do třetice všeho dobrého. Tento obrázek znovu nezklamal, rozhodně patří k těm lepším, které jsme měli možnost od začátku GamesComu vidět. Destrukční model vozidel se nám představuje, i když zatím jenom ve statické podobě. Vito uniká před policií ve vozítku, jež si pravděpodobně už něco zažilo. Stopy po kulkách na kapotě a chladiči naznačují, že se policisté hodlají držet provařeného hesla „pomáhat a chránit“ a nenechají Vás uniknout bez boje. A na autě to vidíte opravdu zřetelně. Odnesla to obě světla, která nedále nejsou schopna posvítit Vám na cestu. Jejich funkci zastupuje pravá mlhovka (ano, její vedlejší kolegyně už to také zabalila). Blikající pravý blinkr dává odpověď pro věčné rýpaly, kteří tvrdili, že se na jejich funkci v Mafii 2 zapomnělo. Jak vidíte, není tomu tak. A konečně, dle naklonění Vašeho červeného krasavce lze pochopit, že veřejní činitelé svými revolvery zasáhli některou z pravých pneumatik. Může se ovšem také stejně snadno jednat o odpružení, způsobené Vaším zatáčením. A co se předního skla týče… Inu, kdy si naposledy navštívil myčku, Vito? Mezi jediné menší nedostatky toho obrázky patří stopy po kulkách v karosérii Vašeho vozu, které ještě nejsou tak dokonalé, jak by mohly být. Například průstřel chladiče by v reálu určitě nevypadal takhle. Mělo by totiž dojít ke zdemolování mřížky chladiče a následnému hladkému průchodu kulky až do motoru. My místo toho vidíme stejnou stopu, jako kdekoliv jinde na karosérii. Člověk by ani neřekl, že na chladič zapadá. Ani další pozůstatky po kulkách nejsou zrovna kvalitní, opět se ale nejedná o věc, nad kterou by se ve stávající verzi hry nedalo mávnout rukou. Alespoň prozatím. Mladý policista zaměřuje svůj samopal a na asfalt dopadají další a další dešťové kapky. Skvělá atmosféra, jak jinak.

Obrázek 4:

Sice si už připadám jako kolovrátek, ale opět mě na první pohled zaujaly detaily oděvů – Vitova košile je jako vystřižená z módního časopisu 50. let. O mimice obličeje nemluvě, zachycený výraz lze pochopit mnoha způsoby, mně trošku připadá, jako výraz ignorace a opovržení. Kdo ví.

Obrázek 5:

Poslední screenshot je výrazně méně naplněn akcí, dýchá na nás uvolněná (a dokonce i malinko romantická :) atmosféra. Je po všem, Vitovi se podařilo uprchnout ze spárů policie a tak zajel k mechanikovi Charliemu (všimli jste si, že má brejle? – thx Jedi), který mu dal do kupy jeho vozítko. Všechno funguje, světla svítí, stěrače (pravděpodobně) stírají a klakson by měl troubit. Venku stále vládne temné počasí, mokrá silnice v pozadí se krásně leskne. Jediná výtka zamíří ke krabicím s nářadím v pravém horním rohu obrazovky. Je v nich nejen úplně stejný obsah, dokonce je také položen ve stejném úhlu. I když obě krabice jsou natočeny jinak, pozice nářadí se nijak nezměnila. Což nepůsobí moc reálně.