Mód Lost Heaven 1932 po deseti letech pauzy opět ve vývoji

První díl Mafia sice letos oslaví již své patnácté narozeniny, to ovšem neznamená, že se na ni zapomnělo. Možná, že si ještě někdo z vás pamatuje výbornou modifikaci Lost Heaven 1932. Ta doslova oživila hru hromadou scriptů, rozmístila postavy ve městě, které si povídaly nebo vykonávaly různé aktivity a v neposlední řadě také zaplnila jinak prázdná parkoviště.

Na módu pracoval Pavel (rozhovor z roku 2007), který připravoval i novou verzi s označením 1.3, ta ovšem nikdy nevyšla a vývoj byl zhruba před 10 lety uložen k ledu. Věřte tomu nebo ne (nejedná se o apríl), Pavel se mi před pár dny ozval, že začal na modifikaci Lost Heaven 1932 opět pracovat. Dle jeho slov jsou momentálně hotovy základní korekční práce a opravy, nyní usilovně rozšiřuje možnosti herního prostředí a implementuje nové prvky.

Lost Heaven 1932 - v1.3 Lost Heaven 1932 - v1.3 Lost Heaven 1932 - v1.3 Lost Heaven 1932 - v1.3

A nyní krátce o vývoji modifikace, proč se autor rozhodl pokračovat a co zhruba můžeme očekávat v připravované verzi.

Pavel: V původním konceptu rozvržení vývoje měla modifikace The Lost Heaven 1932 vstoupit do finální podoby verzí 1.3, která měla vyjít zhruba o rok později než verze 1.2. Na začátku roku 2008 jsem ještě stihl udělat první větší úpravy, ovšem to jsem již své snahy směřoval k jiným aktivitám, které moji pozornost držely po několik dlouhých let. V tomto údobí spatřovalo světlo světa mnoho zábavných a technicky vyspělých modifikací (mnohé od invencí nadaného slovenského modera Miša) a já začínal přemýšlet, zda-li tento koncept má stále co nabídnout a není spíše zastaralý a celkově přežitý. Před ne tak úplně dávnou dobou jsem narazil při procházení YouTube na videa, ve kterých tato modifikace figurovala. Ve vší upřímnosti a bez falešné poklony, jako autora modifikace mne to velmi poctilo, samotná skutečnost, že někdo investoval čas a své úsilí do veřejné publikace něčeho, jehož součástí je i ta část, do které jsem zhmotnil (ve formě nul a jedniček:) své myšlenky. Ze zvědavosti jsem si videa pustil a právě zde vznikla myšlenka k návratu k modifikaci. Co ji však iniciovalo? Množství hrubých chyb, které vedly k úsměvným i velmi nepříjemným chvílím při hře. Kdepak soudruzi betatesteři udělali chybu? Mysleli způsobem, jakým se vše mělo dělat, nikoliv zcela opačně! Z celkového špatného technického stavu modifikace jsem byl vyloženě naštván a rozhodl se vše napravit do podoby, která dává smysl. Vydat opravenou a rozšířenou verzi je ta nejmenší omluva všem hráčům, kteří byli té dobroty a modifikaci si zahráli i se všemi těmi rozmanitými chybami. A zda-li je tento koncept skutečně zastaralý a přežitý? To již bude muset posoudit každý sám, ale osmělím se říci, že alespoň nějaká jeho část by mohla být stále, byť jen trochu, zajímavá :)

Přibližný seznam změn modifikace The Lost Heaven 1932 verze 1.3:

  • oprava všech nekorektně fungujících skriptů (např. i přes nedostatek peněz na zakoupení dynamitu jej šlo instalovat)
  • přesné usazení všech nesprávně usazených objektů (sesazení částí zábradlí bude lícovat, barely nebudou nad povrchem, …)
  • vytvoření přesných kolizí pro všechny přidané tvrdé objekty (již neprojdete nohami stříšky v salieriho garáži)
  • nové nasvětlení prostředí i s odpovídajícím stínováním
  • přidání dalších nových charakterů, vozidel a objektů
  • rozvinutější aktivity některých charakterů
  • přidání nových funkcí
  • dynamit lze používat i v krajině a lze jej instalovat i pod vozidlo
  • z vozidla je možno za jízdy vyskočit
  • cena opravy vozidla v Bertoneho servisu se odvíjí od rozsahu jeho poškození
  • velikost obnosu za prodané vozidlo v autobazaru závisí též i na jeho stavu
  • možnost volby rychlosti přepravy při najmutí Taxikáře
  • další dílčí úpravy prostředí, související s podobou celkového návrhu prostředí

Závěrem ještě Pavel dodává: Ve stádiu zvažování jsou též i mini-mise a další evoluce modifikace. Ačkoliv verze 1.3 měla být poslední, s příchodem vyspělých editačních programů se otevřely zcela nové možnosti úpravy prostředí, které stojí minimálně za zvážení o jejich možnostech využití. Verze 1.3 bude hotova do konce tohoto roku, i když osobně bych ji rád dokončil dříve.

O dalším vývoji vás budeme pravidelně informovovat. Těšíte se na modifikaci a hrajete ještě občas Mafii?