Mafia na širokoúhlém rozlišení a bez blikajících stínů

Mafia - Widescreen fix

Určitě se mnou budete souhlasit, že si první díl po 14 letech od vydání rádi zahrajete i dnes a to nejen díky stále aktivní móderské komunitě. Určitě vám tedy neuniklo, že se Mafia na nejnovějších strojích potýká s několika problémy. Jde především o neoptimalizaci hry pro širokoúhlé rozlišení a blikající stíny. Fanoušek Jaroslav Š. mi před pár dny poslal zajímavý e-mail, ve kterém mě upozornil, že se právě tyto dva problémy podařilo zdárně vyřešit (sám níže uvedené návody otestoval na sestavě s Windows 10 a grafické kartě Radeon R9 280), tak tedy postupně:

První utilitou je tzv. Widescreen fix, který opravuje nepřirozeně roztáhnutý HUD (tachometr apod.) do širokoúhlého formátu 16:9 (např. 1920×1080). Fanoušky jistě potěší, že instalace prográmku je velice rychlá a snadná.

Jak už sem se zmínil na začátku, druhým a dle mého otravnějším problémem jsou blikající stíny. I zde existuje řešení, leč trochu komplikovanější. Stáhněte si prográmek 3D Analyze (např. zde), který následně zkopírujte např. do složky se hrou, poté prográmek spusťte, pomocí SELECT zvolte game.exe, zatrhněte Mafia shadow fix a nastavte VendorID na 4318 a DeviceID na 952. Po tomto kroku stačí již kliknout na RUN, hra se spustí a problém s blikajícími stíny je vyřešen. Program si nastavení pamatuje, není nutné pokaždé všechno nastavovat a pro maximální pohodlí stačí vytvořit BAT soubor například s obsahem „C:\Program Files (x86)\Cenega Czech\3DAnalyze.exe“ /EXE=C:\Program Files (x86)\Cenega Czech\Mafia\Game.exe“ (bez uvozovek) a udělat si zástupce, kterým hru vždy jen spustíte.

Instalace obou utilit je na vlastní nebezpečí a nijak neručíme za jejich správné fungování.