Budování – jak se staví město hříchu v Mafii III?

Největší město Louisiany je známé především pro svou pohodovou atmosféru, ulice jsou zde plné jazzu, karnevalů, voodoo, a typického jídla. Přes svou přitažlivost se však ve světě počítačových her téměř nevyskytuje. Vývojáři studia Hangar 13 cítili, že zasazení příběhu Mafie III do tohoto města by bylo ideální, ale věděli, že to nebude lehká práce, neboť nemohou pouze digitalizovat město v současném stavu. Vytvoření New Orleans z roku 1968 předcházelo mnoho měsíců důkladného průzkumu historických materiálů, a všechny slavné památky byly přepracovány tak, aby bylo zajištěno, že hra bude jak zábavná, tak věrohodná.

orleans-610

„Vlastně jsme dříve vybrali město, než jsme zvolili dobu zasazení,” říká ředitel studia Hangar 13 Haden Blackman. „Měli jsme krátký seznam míst do kterých jsme jeli, a udělali jsme spoustu vývojových konceptů pro různá města. Ale pro nás bylo nejpřitažlivější New Orleans, protože je to neuvěřitelný střet všech různých hudebních a kulturních stylů – máte tu jazz, máte tu voodoo, máte tu francouzskou čtvrť, a to vše se spojuje dohromady a vytváří neuvěřitelně zajímavou a specifickou kulturu.”

6303.MAfiaIII_GardenDistrict.jpg-610x0

Od chvíle, co se vývojáři rozhodli umístit hru do New Orleans roku 1968, museli projít mnoho archivů a starých černobílých fotografií města.

„Svět roku 1968 není svět, které byl vybudován tady a teď, je to svět, ke kterému se lidstvo dostalo postupnými kroky” popisuje umělecký ředitel studia Dave Smith. „Každý rok se vlastně skládá z různých věcí, které tu jsou díky několika předchozím dekádám vývoje.”

To pro tým znamenalo, že museli vyhledat vše módě, automobilech, hudbě, a dokonce i architektuře několika desítek let, které předcházeli roku 1968. Průzkum však vyžadoval i daleko obtížnější úkoly, protože ve hře se vyskytují i oblasti, které již odvál čas. Například budova New Orleánské staré opery na Bourbon street již neexistuje, a tým ji tak musel pro hru zcela rekonstruovat.

6076.MafiaIII_BayouHut.jpg-610x0

Historická přesnost je krásná, ale občas se hráčova očekávání s minulostí neshodují. Po prohlédnutí nespočtu obrázků New Orleans ho studio částečně uzpůsobilo potřebám hry. Vývojáři umístili slavné orientační body do stejného geografického prostředí když zdobili různé části města. Tato volnost dává vývojářům možnost se lehce vzepřít proti městu, a v některých případech jeho části zcela vynechat. Například slavný fotbalový stadion Superdome byl ve skutečnosti postaven v roce 1968, ale studio se ho rozhodlo do hry nepoužít. V některých případech město změnili tak, aby se v něm hráč cítil realističtěji.

Šéf studia Blackman popisuje tento postup na příkladu palem. „Když jsme se podívali na hlavní třídu Canal Street ve hře, tak nám při pohledu na palmy došlo, že jsou velice malé a nevyrostlé. Mysleli jsme, že se někde stala chyba, a tak jsme šli za vývojáři, ale ti nám řekli – Ne, palmy v roce 1968 tam byly teprve vysazeny, byly ve skutečnosti zatím opravdu malé. Protože však moderní publikum očekává, že v New Orleans jsou palmy velké a plně vzrostlé, tak jsme je dali tak i do hry.”

5810.MafiaIII_FrenchWard_03.jpg-610x0

Ve skutečnosti se verze New Orleans od studia Hangar 13 nebude jmenovat New Orleans. (Vývojáři zatím nechtějí prozradit, jak se město bude jmenovat.) Jeden z důvodů, proč se rozhodli změnit název města je, že se nechtěli vázat na pravé uspořádání čtvrtí skutečného New Orleans, protože rozložení ulic, které vyhovovalo stavitelům města, nevyhovovalo herním designérům.

New Orleans je nádherné město v mnoha ohledech, avšak není vždy vhodné pro automobilové honičky v devadesáti kilometrech za hodinu” dodává Blackman. „Bylo pro nás důležité, abychom mohli ulice rozšířit, vytvořit méně pravoúhlých zatáček, a celkově změnit rozložení tak, aby sedělo našim potřebám bez toho, aniž bychom se museli otrocky přizpůsobit skutečnému rozložení města. Přidali jsme také věci jako například podzemní kanály, které by nebylo možné mít v originálním nezměněném městě. Chceme však využít všechny krásné a skvělé věci ze skutečného New Orleans a vytvořit tak opravdu zajímavé město.”

1780.MafiaIII_Cemetary.jpg-610x0

Při konstrukci tohoto světa se vývojáři inspirovali designovými principy Walta Disneyho. Když navrhoval Disney World chtěl, aby všichni návštěvníci, ať se v parku nachází kdekoli, viděli na hlavní dominanty, jako je například Popelčin zámek. Tento přístup pomáhal se návštěvníkům zorientoval i bez toho, aniž by měli u sebe mapu. Disney vymyslel a nazýval tyto dominanty „Weenies” podle stánků s hot dogy, které byly vždy na zábavách a karnevalech označeny velkými poutači ve formě nafukovacích párku v rohlíku, které se vznášeli nad davy. Inspirováno tímto systémem je město plné Weenies ve stylu velkých hřbitovů, starých katedrál, pobřežních kaváren, a městských domů inspirovaných francouzskou architekturou.

Když hráč vkročí do světa Mafie III dostane tak výjimečnou šanci vrátit se zpět v čase a vidět město, které dnes již neexistuje.

Zdroj: Gameinformer.com