Mafia III – slunce a jazz nebo krev a nenávist?

Herní série Mafia se ocitla na svém historickém mezníku. Zatímco první dva díly jsou zasazeny do elegantního prostředí 30.50. let minulého století, třetí díl se přesunul jak v místě, tak v čase. Z Lost Heaven a Empire Bay, které inspirovala města New York, Chicago či Detroit, děj přešel poprvé do nesmyšleného města na jihu Spojených států – New Orleans roku 1968. Čeká nás zde zcela nový příběh, ale setkáme se i s někým, koho již dobře známe. Pojďme se nyní společně podívat, co nám dnešní odhalení napovědělo.

Mafia 3 - pohled na New Orleans

Ústřední postavou Mafie III je Lincoln Clay, zhruba třicetiletý muž smíšené pleti, veterán stále probíhající války ve Vietnamu, jehož osud je velice pohnutý. Jako sirotek vyrůstal v Sirotčinci svatého Michaela a stále se snaží najít rodinu, do které by patřil. Útěchu nejdříve najde v Bohu a katolické víře, později v armádních bratrech ve válce, a poté v černošském gangu Cleavers sídlícím v baru Sammy’s. Nedlouho po návratu však přijde nejen o svou novou rodinu, ale téměř i o život, když gang rozpráší italská mafie vedená Donem Salem Marcanem. (Tato postava je nejspíše inspirována skutečným neworleanským kmotrem italsko-americké mafie té doby – Carlosem Marcellem.)

Hlavní dějová linka se tedy bude držet nejen pouhého získávání mocipeněz a vlivu nad městem, jak již to v klasických gangsterských příbězích bývá, ale též pomstyhledání vrahů, odpovědných za smrt jeho přátel. Lidí, jako byl Tommy z prvního traileru, aby je stihl, nejspíše podobně nehezký, osud.

S takto nelehkým úkolem si však Lincoln nemůže poradit sám, proto bude mít možnost spolupracovat s třemi kolegy. Nelze říci, že jsou nejlepší přátelé, a vždy se na všem shodnou, ale čas od času je pojí společný zájem. A kdo jsou tedy ti tři?

Za prvé je zde půvabná černoška Cassandra. Nenechme se ovšem zmást, není to žádná jemná květinka. Tato žena tvrdě vede gangstery z Haiti a nemá ráda Italy.

Druhým spolupracujícím je Burke, rváč s irskými kořeny, který vede skupinu Irů, podobně jako Brian O’Neil v předchozím díle, tudíž o vřelých vztazích s Italy se též nelze příliš bavit.

Mafia 3 - Vito Scaletta

Do třetice podá pomocnou ruku Vito Scaletta, hlavní protagonista minulého dílu, který si znovu prošel vězením, rozhodl se nadobro opustit Empire Bay, a nyní působí v rámci organizovaného zločinu v Louisianě.

Celý příběh odehrávající se na ulicích sluncem a jazzem zalitého New Orleans však bude zasažen i jinými událostmi oné doby. Rok 1968 se rozhodně nedá označit jako klidné období Spojených států. I přes čtyři roky platný zákon o občanských právech je faktická rasová segregace stále všudypřítomná, v dubnu byl zavražděn Martin Luther King, vůdce afroamerického hnutí za občanská práva, o dva měsíce později podlehl kulce atentátníka Robert Kennedy, kandidát na prezidenta, bratr Johna F. Kennedyho a tlak veřejnosti na ukončení války ve Vietnamu se rapidně zvyšoval. Tyto, a mnoho dalších událostí, se mohou nejen promítnout do různých herních úkolů, ale též ovlivnit prostředí a atmosféru hry. Není tak vyloučeno, že vyjma zábavy hráče čeká též několik poučných momentů z americké historie.

Mafia 3 - policie

Přečtěte si také základní informace vypsané v bodech, které naleznete zde.

Zdroje: vlastní, GameInformer.com, Eurogamer.cz