Vývoj multiplayerového módu v Mafii II

Multiplayerové hraní je něčím, co z hraní na pc dělá tolik vyhledávanou zábavu a možnost se uvolnit a zpříjemnit si den. Beta verze multiplayeru pro slavnou hru z prostředí mafie byla dostupná již v roce 2012. V této beta verzi bylo možné střílet, jezdit auty, stejně tak jako dělat všechny ostatní věci, které se při hraní Mafie II v klasickém scénáři daly provádět. Jde např. o činnosti jako návštěva obchodů, oprava aut, krádež auta, výběr kasy v obchodě, atd. S pomocí zbraní bylo možné střílet do ostatních hráčů, i když ti měli tuhý kořínek, bylo potřeba opravdu hodně nábojů, aby šel hráč takříkajíc k zemi.

V následujících odstavcích si rozebereme, jak se multiplayerové hraní vyvíjelo v souvislosti s technologickým vývojem, který nakonec umožnil vytvořit i multiplayerovou verzi pro poměrně graficky náročnou hru, jakou je Mafia II.

screenshot_mafia2

Historie multiplayeru

První multiplayerové hry byly vyrobeny již na konci 50. let minulého století. Šlo prvotně o sportovní hry. Zmínit se dá hra Tennis For Two z roku 1958 nebo Pong z roku 1972. První střílečkou byla legendární Spacewar! z počátku 60. let 20. století, ve které proti sobě střílely dvě vesmírné lodě, přičemž uprostřed minimapky se nacházela hvězda, pravděpodobně Slunce, kterou obklopovalo gravitační pole a tedy pokud se vesmírné lodě k ní přiblížily, byly hvězdou pohlceny.

Naopak první závodní hrou byla Astro Race z roku 1973. V ní bylo úkolem hráčů závodících za vesmírnou loď překonat překážky ve formě asteroidů, které se po mapce pohybovaly buď zleva doprava či opačným směrem, přičemž srážka s asteroidem znamenala ztrátu bodů. První hra pro více hráčů hraná v reálném čase byla vyvinuta ve stejném roce a šlo o hru Empire následovanou o rok později hrou Spasim, která byla mimo jiné první 1st person střílečkou. Z 80. let lze zmínit hry Gauntlet a Quarter, které byly již nikoliv jen pro dva, ale rovnou pro čtyři hráče. První hrou hranou přes síť LAN, která stojí za zmínku byla hra Spectre vyrobená v roce 1991 pro Apple Macintosh, kterou mohlo hrát v jeden moment až 8 hráčů. O dva roky později byla uvedena slavná hra Doom pro maximálně 4 hráče. Zahrnovala herní mód Deathmatch, tedy hru všech proti všem. Výhodou her hraných přes LAN je to, že většinou se hraje bez lagů a nevítané anonymity.

Současnost

V současnosti na poli her pro více hráčů dominují tzv. MMORPG a MMORTS typy her. Jde o zkratky slovních spojení Massively Multiplayer Online Role-Playing Game a Massively Multiplayer Online Real-Time Strategy. V prvním z obou typů herních módů uživatel hraje zpravidla za fiktivní postavu, kterou si sám vytvoří a ve hře interaguje s ostatními hráči, vyměňuje předměty, hráči chodí na společné výpravy, atd. Mezi tento typ her patří World of Warcraft, jehož počet uživatelů se pro červen 2015 odhaduje na asi 7 milionů nebo Lineage, kterou dle statistických údajů hraje téměř 20 milionů uživatelů. MMORTS hry jsou také využívány množstvím hráčů, kteří při hře interagují, ale jde o tzv. real-time strategie, tedy strategické hry, ve kterých se nehraje po kolech, ale děj se odehrává v reálném čase. Sem patří známé Age of Empires nebo třeba Travian.

travian

Dle aktuálních statistik online hráčů se multiplayerové verze her těší větší oblíbenosti než hry čistě single-playerové. Je to patrné už z toho, že hráči multiplayeru ztráví v průměru hraním o 35 minut týdně více než hráči single-playeru. Tato popularita multiplayeru vede množství online herních společností k tomu, aby tvořili multiplayerové verze svých her. Tak např. blackjack je hra, která tradičně byla pro jednoho hráče, který hrál proti kasinu. Internet však otevřel nové možnosti pro hraní blackjacku, nyní je totiž možné hrát tuto hru v multiplayerovém provedení a využít při tom i funkce chat, která umožňuje si s přáteli u stolu povídat o hře, strategii. I zde, stejně jako pro Mafii II, multiplayer verze hry vytváří nový herní zážitek pro hráče.

black jack

Multiplayerová verze Mafie II

Jak si jistě pamatujete, ani první, ani druhý díl oblíbené akční hry z mafiánského podsvětí Mafia neměl ve standardním provedení multiplayer. Ve hře Mafia I byla později uvedena taková verze hry. Multiplayer pro Mafii I nese označení Lost Heaven Multiplayer a upgrade na tuto verze z verze klasické je zcela zdarma. Tento upgrade byl napsán v jazyce C++ a ve hře je díky němu možné hrát až proti stovce ostatních hráčů, střílet, jezdit v autech, atd.

Co se týče multiplayerového módu pro druhý díl této slavné střílečky, v současnosti na něm pracuje jeden tým zkušených vývojářů. Hra je nyní v beta verzi, poslední verze byla aktualizována před dvěma lety, konkrétně 8. 3. 2013. Dobrou zprávou je, že Mafia II pro více hráčů je dostupná jak pro Windows, tak pro Linux a server by měl být teoreticky schopný ustát až 1000 hráčů.

mafia2_multiplayer_pr

Pokud se ptáte, v čem vlastně simultánní hraní více hráčů Mafie II spočívá, vězte, že jde v prvé řadě o závodění v autech, je zde ale také možnost střílet. K závodům lze využívat běžné typy vozidel, která známé z klasického provedení Mafie II, jak je znázorněno navideoníže. Pro instalaci multiplayeru stačí změnit verzi hry na prvotní 1.0. Poté již stačí jen stáhnout samotný installer Mafie II multiplayeru a nainstalovat ho. Hra se spouští běžným způsobem, tedy prostřednictvím zástupce na ploše.