Podcast č. 6 – boj v Empire Bay (překlad hotov)

Na oficiálním webu se před malou chvilkou objevila další, v pořadí již šestá epizoda ze série podcastů, tentokrát se zaměřením na bojový systém ve hře. Poslechněte si jej, český přepis přineseme zítra během dopoledne.

Update (22.06.10, 11:50): Překlad je hotov, takže si nyní můžete vychutnat šestou epizodu podcastu v českém jazyce.

Elizabeth Tobey: Vítejte u šesté epizody Mafia 2 podcastu. Jmenuji se Elizabeth Tobey a sedím tady s Denby Gracem, Senior Producerem Mafie 2. Dnes si budeme povídat o bojovém systému v Empire Bay. Takže, Denby, co kdybychom začali se zbraněmi? Jaké jsou ve hře s postupem času k dispozici?

Denby Grace: Nevím, kde začít. Je to opravdu obrovské téma na rozebírání. Pokud se budeme bavit o zbraních, je potřeba si prvně uvědomit, čeho jsme se v případě Mafie 2 snažili dosáhnout. Předně chceme docílit reálnosti na dobové mafiánské úrovni. Z tohoto důvodu by nedávalo moc smysl, kdybychom Vitovi – hratelné postavě – dali do ruky bazooku a chtěli po něm udělat nějaké bláznivé věci, však víte. Chceme, abyste se celou dobu cítil jako mafián. Proto vám musíme dát k dispozici takový zbraňový arzenál, který se používal během 40. a 50. let minulého století. Jak si to historické okolnosti té doby žádají, vycházíme z právě končící druhé světové války v Evropě, stejně tak jako z konfliktu v Pacifiku; proto můžete očekávat několik zbraní i z této oblasti. Pořídit si můžete hračky jako M1 Garand nebo MP40. Tyto zbraně – jelikož se z většiny jedná o jakési armádní přebytkové kusy – můžete sehnat jen ve speciálních obchodech napříč městem. Máme tam chlapíčka, co se zabývá přímo obchodem se starým armádním vybavením – tento obor mi opravdu sedí. Navíc během války sloužil na stejném místě, jako Vito, což tomu všemu přidává milý nádech. K tomu všemu samozřejmě ve hře nechybí další zbraně, které byste mohli očekávat – pumpovací brokovnice, Thompsony, dostanete se také k mnoha pistolím, Colty počínaje, u Magnumů konče. Dostanete se rovněž k Molotovovým koktejlům a granátům, znovu ale opakuji, že vše musí skvěle zapadat do atmosféry.

Elizabeth Tobey: Jak se tedy s postupem příběhu dostanete k těmto novým zbraním?

Denby Grace: To je dobrá otázka. V mnoha způsobech se podobáme tomu, jak to bylo zvládnuto v Mafii 1. Je to tak nějak, um – řízené příběhem, někdy ale budete muset provést interakci s městem, abyste se dostali ke zbrani. Mám na mysli způsob, kterým se můžete dostat k novým zbraním. Například, jak jste viděli v předváděčce, Vito zabije Tlusťocha pomocí MG42, což je velice unikátní zbraň. V tomto momentě musíte jít navštívit chlápka, co se jmenuje Harry, který pro vás tento kulomet obstará. Chápeš? Není to žádná každodenní pistolka. Takže vám v průběhu příběhu jaksi naservírujeme MG42, abyste ho mohli použít. Co se kdejakých menších kousků týče, tak v tom případě jednoduše zajdete do obchodu se zbraněmi a koupíte si je tam. Teď přijde jedna z nejmilejších věcí – jak postupujete ze 40. let směrem k padesátým, můžeme jaksi vypouštět nové věci. Děláme to v případě muziky, aut – tak proč to neudělat i u zbraní? Jak byly postupně vyráběny nové a nové, představujeme je hráči, postupně vám dávkujeme další a další. Dává to smysl. Ve čtyřicátých letech například cítíte, že většina zbraní je ovlivněna válkou, zatímco v padesátých se posouváme vpřed, zbraně jsou o něčem jiném. Takže si zbraně buď obstaráte klasicky v obchodech, nebo se k vám dostanou přirozenou cestou. Společně s obchody s normálními zbraněmi pak máme ve městě několik, které se specializují jen na určitý druh.

Elizabeth Tobey: Boj je ovšem o mnohem více věcech, než jen o zbraních. Jaké způsoby boje na blízko jsou ve hře a jak vlastně bojové sekvence fungují? Určitě to jen není o tom, vstát a pozabíjet pár lidí.

Denby Grace: To určitě ne. Sice jsem o tom už obsáhle mluvil s tiskem, ale je slušností o tom povědět fanouškům přímo. Náš názor je takový, že zážitek z Mafie 2 by měl být srdcový. Chceme, abyste opravdu cítili, že jste uprostřed té přestřelky. Odštěpky dřeva lítají okolo, všude se rozbíjí sklo a vy máte pocit, jako kdybyste byli součástí nějakého epického příběhu Martina Scorseseho. Protože vás postřelí, opravdu se cítíte jako postřelení. A proto je potřeba, aby i bojový systém působil smrtícím dojmem. Potřebujeme, abyste cítil, že opravdu stačí jedna, dvě, tři, čtyři rány, abyste byli mrtví. Dobře mířená střela z odstřelovací pušky a zemřete pekelně rychle. Z tohoto důvodu máme ve hře systém krytí, což je pro vás jednoduchým nástrojem. Stačí zmáčknout jedno tlačítko a jste v krytu, když se z něj potřebujete dostat, přelézáte objekty, přehoupnout se, přitom střílet na lidi. Systém krytí je opravdu intuitivní záležitostí. Pokud ve městě potkáte nějaký objekt, za který byste se eventuelně mohl skrýt, jsem si zatraceně jistý, že to půjde. Po posledním počítání, které jsem neprováděl sám, ale pracovali na tom naši testeři, kteří probíhali celé město a kontrolovali, jestli všechny kryty fungují, jsme se dostali k číslu okolo 65 000 objektů, které můžete ke krytí použít. Město obsahuje jak mnoho velice detailně zpracovaných interiérů, tak mnoho dynamických objektů. Věci jako auta. Popojedete si s autem před místo, kde chcete rozpoutat obrovskou přestřelku; později vám skvěle poslouží jako štít. Toto je skvělá taktika, kterou můžete během boje použít. Systém krytí v podstatě umožňuje hrát hru několika rozdílnými způsoby. Myslím, že je to potřebná věc. Cítili jsme, že jsme právě systémem krytí udělali obrovský krok od dob Mafie 1. Znám spoustu her, kterým právě systém krytí hodně pomohl k nasazení nové úrovně. A proč ne, když to funguje? Tento smrtící boj, realistické cítění. Co se krytí týče, připadá vám to přirozené. Myslím, že si jej lidi opravdu užijí a ocení tu intenzitu, kterou do boje přináší.

Elizabeth Tobey: Co se boje týče, ne vždy máš v ruce zbraň. Jak tedy vypadá boj na blízko?

Denby Grace: Zážitek z boje na blízko je opět hluboký. Chceme z toho mít jakýsi vzrušující zážitek. Chceme, aby to opět vypadalo intenzivně. A boj je brutální. Na druhé straně je ale opět velmi jednoduchý na ovládání. Používáme jen tři tlačítka – jedno na přidržení protivníka, druhé na lehký a třetí na těžký útok. A jak by se nejspíš dalo očekávat, lehký útok se provede velmi rychle, ale dává pocit pouze jakéhosi tvrdšího pohlazení. Těžký útok je mnohem pomalejší, ale zato mnohem účinnější. Navzájem je možné tyto údery kombinovat, čímž zaútočíte rozličnými způsoby. Nebo také můžete zkombinovat všechna tři tlačítka, čímž provedete některý ze zakončovacích úderů. Jednou z nejlepších věcí, co v boji máme, je dynamická kamera, která tyto jednotlivé chvaty zpomaluje. Rovněž můžete využívat prostředí okolo vás. Řekněme, že bojujete vedle auta, dostanete úroveň oponentova zdraví na určitou úroveň, což vám umožní provést určité dokončovací údery – uchopíte ho tedy a praštíte mu hlavou o kufr auta nebo o kapotu. Jo, vím, že kapotě vy Američani říkáte jinak, promiň. Všechny tyto věci jsou dost jednoduché a intuitivní, nechceme, aby se lidi ztráceli ve změti tlačítek a kombinací. Pořád ale máte pocit moci a brutality, čehož jsme chtěli docílit. Jak postupujete hrou, odemykají se vám další a další věci, naučíte se pár nových bojových technik, potkáte silnější nepřátele, proti kterým budete nuceni použít komplexnější techniku boje. Znovu opakuji – je to jednoduchý, ale naplňující systém. Myslím, že to opět skvěle zapadá do té mafiánské atmosféry, kterou se snažíme navodit.

Elizabeth Tobey: Jelikož je Empire Bay opravdu živé město, můžeme se dostat do boje s mnoha rozličnými lidmi, ať už chceme nebo ne. Jak rozdílní lidé reagují na agresi? Ostatní členové mafie, chodci, policisté atd.

Denby Grace: Ano, popravě jsme si s tím užili docela dost zábavy. Různí lidé různě reagují, jak by se asi dalo čekat. Budete se snažit zahrávat si s policistou, on vám odpoví způsobem, jakým běžně policisté s lidmi jednají, to znamená, že vás zatkne. Pokud budete v provokacích pokračovat, úroveň hledanosti poroste a policisté vás budou chtít zabít. Co ale můžete s různými lidmi dělat. Pokud se například začnete prát se starým mužem na ulici. Má svá léta, je slabý. Mohl by jen utéct a řvát na vás „Nechte mě na pokoji!“, což je reakce, kterou chcete. Pak se ovšem můžete potkat se statnějšími lidmi, chodci, kteří na agresivní chování náležitě odpoví. Budou se chtít bránit. Potom ve městě máme různé gangy, lišící se od místa, kde se právě nacházíte. Tito chlápci si různě vykračují po ulicích a jistě by uměli na vaše provokace adekvátně odpovědět. Může se zdát, že je ubijete k smrti, ale v momentě, kdy jsou na pokraji vědomí, vytáhnou odněkud zbraň nebo přiběhne na pomoc jejich kámoš. Jsou to opravdu vynikající situace. Můžete vytáhnout zbraň, oni vytáhnou tu svou, ale nezačnou střílet první. Je to něco, jako kdyby říkali: „Dobře, kámo, je čas se uklidnit.“ Setkáte se s těmito situacemi, kdy si gangsteři čelí, ale zničehonic zbraně odloží. Může se vám stát, že bojujete na ulici s gangem, objeví se policie, začne střílet jak po vás tak po gangsterovi, ovšem jeho kumpánům se nelíbí, že jejich známého obtěžuje policie, takže najednou policie bojuje jen s gangem a vy máte čas na úprk. Město funguje i bez potřeby vašeho zásahu, jednoduše žije svůj život.Tyto maličkosti opět skvěle přidávají šťávu do celé té atmosféry v Empire Bay.

Elizabeth Tobey: Dobrá, myslím, že toto zakončilo šestou epizodu Mafia 2 podcastů. Děkuji, že jste byli s námi a co nevidět se těším u epizody s číslem sedm!

Zdroj: Oficiální web, vlastní