Práce na Mafii 2 zastaveny, prodej 2K je nevyhnutelný (Apríl)

To, o čem jsme vás již několikrát v minulosti informovali – a sice, že se vydavatel Mafie 2, Take Two Interactive, díky finanční krizi noří do stále větších problémů, v těchto dnech vyústilo do velice nepříjemné situace. Dle mimořádného tiskového oznámení, které proběhlo před pár minutami americkými médii, čelí tento herní gigant bezprostřední hrozbě prodeje. Naše velice důvěryhodné zdroje se nechaly slyšet, že má k prodeji dojít ještě v první polovině měsíce dubna. Aby bylo zabráněno ještě větším propadům zisků, byly s okamžitou platností zastaveny práce na všech projektech firmy. Bohužel, Mafia 2 není výjimkou. Čtěte dále!

Update pro ty, kterým to ještě nedošlo – samozřejmě se jedná o aprílový žertík a nic z toho, co je v novince uvedeno, není pravda :-). Omlouvám se, pokud jsem někomu způsobil infarkt, ale nebojte – opravdu nic z toho neplatí (minimálně o tom my, ani vývojáři, nevíme).

To, co asi žádný fanoušek naší vytoužené hry nechtěl, se zdá se stalo skutečností. Finanční krize, která se v těchto dnech dotýká nemalého počtu lidí, již zhruba rok velkou měrou doléhala i na herního vydavatele Take Two Interactive, který má pod záštitou veškeré dění okolo tak velkých projektů, jako je Max Payne 3 nebo Mafia 2. V důsledku snižování firemního zisku a s tím spojené produktivity práce se oba zmiňované tituly před nedávnem opět posunuly ve vydání. Na veřejnost prosákly pouze klasické informace o tom, že posunutí bude dobré pro vývojáře, kteří alespoň budou mít více času na dopilování titulů. Jaká je ale skutečnost?

Podařilo se nám zjistit, že za zpožděním nestála potřeba vývojářů dokončovat hru, nýbrž nedostatek finančních prostředků k zaplacení lokalizovaných verzí a následnou distribuci do rozličných světových regionů. Zhruba před měsícem bylo tedy jisté jen to, že pokud Mafia 2 vyjde, její distribuce bude možná pouze v rámci Spojených států. O státech Evropské unie se pochybovalo, dokonce se v kuloárech šeptalo o tom, že pro EU bude hra z důvodu ekonomické šetrnosti uvolněna pouze po Steamu. Žádné dobré vyhlídky, říkáte si? To nejhorší mělo teprve přijít.

Pár dní poté, co se k nám dostala tato informace o distribuci hry pouze po Steamu, se objevila mnohem horší zpráva – Take Two Interactive s okamžitou platností zastavilo práci na všech svých projektech a započalo seriózní vyjednávání o prodeji. Není žádným tajemstvím, že hlavním zájemcem o koupi studia je konkurenční EA Interactive, které by dle našich zdrojů mělo majoritní podíl ve firmě převzít již do 14 dnů. V budoucnu tedy bude již jen na novém vlastníku, jestli práce na pozastavených projektech obnoví.

Z brněnské pobočky 2K Czech, ve které momentálně vládne nemalý zmatek, se nám podařilo zjistit, že kromě ostrahy objektu byli všichni zaměstnanci poslání na neplacené volno a budou nuceni čekat na oficiální vyjádření o tom, co se se studiem bude dít dál.

Zůstaňte s námi, zjišťujeme víc!

Zdroje: IGN. com, vlastní