Podcast č.5: postavy v Mafii 2 (český překlad)

Na oficiálním webu Mafie 2 se po dlouhé době objevil další, v pořadí již pátý podcast. Elizabeth Tobey a Jack Scalici se tentokrát rozpovídali o různých charakterech s kterými se setkáte během hraní. Podcast v anglickém jazyce naleznete zde, pokud si ovšem chcete spíše vychutnat verzi v českém jazyce, čtěte dále – přeložil jsem ho pro vás :)

Elizabeth Tobey: Vítejte u páté epizody Mafia II podcastu. Dnes jsem zpátky s Jackem a mluvit budeme podrobněji o postavách ve hře. Abychom to rozběhli, už dříve jsme se o postavách ve hře zmiňovali. Nechceš nám poskytnout víc informací o specifických postavách, jaký prostor a pozornost byla věnována hře, co se týče postav?

Jack Scalici: Myslím, že od doby, co jsme spolu naposledy mluvili, narostl počet postav ze 150 na zhruba 200. Z těch 270 máme asi tak 50, kteří zahrnují chodce, co potkáte na ulicích, ať už jsou to kriminálníci, hodní kluci, milé starší dámy nebo prodavači taca, cokoliv. Ve hře je obsaženo zhruba 150 charakterů, které budou mluvit. Domnívám se, že každý z nich má minimálně deset řádků textu. Naše hlavní postavy, ti nejdůležitější, mají více než 1000 řádků textu. Jen pro představu – skripta největších projektů, na kterých jsem zatím pracoval, měla okolo dvaceti tisíc slov, momentálně se však bavíme o 120 – 150 tisících slov.

Elizabeth Tobey: Už jsme potkali Vita s Joem, společně s dalšími několika hlavními postavami. Když pomineme nám již známé postavy, můžeš nám povědět něco o jiných lidech a rodinách, které dělají město bohatým, živoucím a různorodým?

Jack Scalici: Prvně chci říct, že ve hře nemáme pouze americko-italskou mafii. Jako v každém městě se střetnete s mnoha etnickými skupinami. Například ve čtyřicátých letech jste měli na stejném místě, na kterém byli Italové, rovněž Iry, Afroameričany, Číňany, přesně tak, jako v naší hře. Nestřetnete se pouze s partičkou mafiánů. Jeden z důvodů, proč je město tak živé, jsou rozdílní lidé. Jdete do jedné čtvrti, kde můžou být jen Irové. Jdete do Malé Itálie a setkáte se většinou s Italy a Siciliány. Takže to je jedna věc, kterou jsme udělali, aby naše město odráželo města reálná.

Přesto že je ve městě více kriminálních organizací, setkáte se i s lidmi, kterým říkáme „najatí střelci“ nebo jsou to lidé na volné noze. Tihle hoši nejsou provázáni s žádnou mafiánskou rodinou, s žádným irským gangem, s čenochy nebo Číňany. Budou pracovat pro každého. Můžete za nimi jednoduše přijít a možná vám dají nějaký úkol. Máte k dispozici tyto chlapíky. Prakticky pro každou práci se najde někdo, kdo tuhle práci dělá. Pokud se potřebujete zbavit auta, zajdete za tímhle týpkem. Pokud chcete nějaké auto ukrást a udělat si z něho vaše vlastní, půjdete za někým jiným. Jestli chcete ukrást opravdu rychle deset aut, zvolíte opět někoho jiného. A žádný z lidí, za kterými můžete jít, nemusí být napojen na mafii nebo jinou kriminální organizaci.

Elizabeth Tobey: Pojďme si říct něco víc o mafiánských rodinách, se kterými se v Empire Bay setkáme. Jak jsou strukturované?

Jack Scalici: Jsou strukturované stejně, jako sicilské mafie, jejíž historie sahá stovky let do minulosti. Nepřijímáme žádné ústupky. Tak mafie funguje. Každý ví, že takhle mafie funguje a to i v naší hře. Máte Dona, pod nímž slouží jakýsi nižší šéf a Consigliere, pod nimi jsou jednotliví „kápové“, kteří jsou podobní poručíkům – dohlíží na svou vlastní skupinu a je odpovědný za vydělávání peněz pro ty, kteří jsou nad ním. Ještě níže v hierarchii stojí „vojáci“, kteří jsou ti nejnižší z made manů. Tihle kluci běžně nemají moc vliv na způsob, jakým jsou věci řešeny. To oni jsou vymahači, to oni jsou na scéně, když se něco děje. Proto se jim říká vojáci. Společně s nimi ještě máme takzvané přívržence. Přívrženci mohou být druhořadými lidmi, mohou být jen další silou mafie, mohou být v podstatě vším. Myslím, že pravidlem je – nejsem si jistý, jestli tomu tak bylo i v tehdejších dobách, ale domnívám se, že dnes to tak funguje – že váš otec musel pocházet ze Sicílie. Tehdy třeba museli oba vaši rodiče být z Itálie nebo Sicílie. Museli jste být schopni dohledat své kořeny až do Itálie nebo Sicílie. Tyto pravidla byla závazná. Jsou to stejná pravidla, jako ta, jež mafii zavazují dnes. A vy se budete stýkat s mnoha různými lidmi, kteří za vámi nepřijdou a neřeknou: „Jen tak mimochodem jsem kápo téhle rodiny.“ Vy to prostě víte. Rozumíte tomu, kdo je ve velení. Vito je někým, koho všichni respektují a poslouchají, aby něco udělal, takže to udělá. Nebudete se ptát „A kdo vlastně jste?“ Chápete?

Elizabeth Tobey: Pěkně jsi přešel k mojí další otázce – kam do hierarchie zapadají postavy, které jsme zatím potkali?

Jack Scalici: No, Vito a Joe začínají jako nuly. Jak už jsme řekli dříve, neaspirují na pozici Dona. Vito se jen snaží vydělat nějaké peníze, aby dostal svou rodinu z problému. A Joe není tak chytrý a je to pro něj tak nejjednodušší cesta, kterou zná, jak si vydělat nějaké peníze. Henry Tomasino, toho jste pravděpodobně viděli v E3 demu nebo cutscénách. Jeho otec byl na Sicílii důležitý, a když přišel k moci Mussolini, poslal mladého Henryho do Ameriky, aby tam pracoval pro jeden ze svých kontaktů, což nakonec není nikdo jiný, než vůdce jedné mafiánské rodiny v Empire Bay. Henry je vojákem, který pro něj v momentě, kdy ho potkáme, pracuje. Jeho role se s postupem času změní, ale nechám na vás, abyste si zjistili, jakým způsobem.

Elizabeth Tobey: Co kdybychom si v poslední otázce trochu víc popovídali o Vitově rodině a ty bys nám dal trochu více informací o Vitovi samotném? Jak je jeho rodina ve hře obsažena?

Jack Scalici: Když poprvé potkáme Vita, na samém počátku hry, je to mladý muž. Dozvíte se, že sem (do Ameriky, pozn. redakce) přijel jako mladý, protože, stejně jako ostatní Italové v tehdejší době, zde chtěli žít lepší život. Chtěli žít v zemi příležitostí, kde byla práce a peníze. Vitův otec sem přesunul celou svoji rodinu, která rychle zjistila, že si nežijí takový Americký sen, o kterém snili. Otec tedy nakonec skončí jako chudý dělník v přístavu, který navíc trpí problémy s alkoholem a gamblingem, a nakonec umírá relativně mladý. Když se o léta později Vito vrací z války, zjišťuje, že jim jejich otec zanechal značné dluhy. A lidi, od kterých si peníze půjčoval – když zemřete, vaše dluhy nezemřou s vámi, ale přesouvají se na vaší rodinu. Takže se Vito vrací z války, kde si prošel doslova peklem a první věc, kterou zjistí, je, že jeho rodina má problémy. Nemyslí tedy na nic jiného, jen na to, jak ji z těch problémů vytáhnout. Potřebuje rychle peníze. Jeho jediným úkolem po návratu tedy je, postarat se o svoji matku a sestru, které tvoří jeho jedinou živoucí rodinu. Jeho matka je typická sicilská žena. Velice milá, hluboce věřící, moc neopouští dům, moc neumí anglicky. Jeho sestra, jeho starší sestra, Francesca, kterou jste myslím viděli v E3 traileru, je typická milá americká holka, která se chce vdát a mít rodinu. Vito je momentálně hlava rodiny, jeho otec zemřel, takže je jeho úkolem tyto ženy ochránit. Hlavní motivací na začátku hry je tedy dostat svou rodinu z problémů. Další postavy potkáte s postupem času, ale o nich teď nebudu mluvit.

Elizabeth Tobey: Myslím, že jsme vám poskytli dobrou představu o postavách a diverzně města. Další detaily už by toho asi prozradily až moc. Takže tady pro dnešek skončíme. Těším se na vás u šesté epizody našeho Mafia 2 podcastu. Děkuji za poslech!

Zdroj: vlastní, Oficiální web