Vyjádření Cenegy k absenci CZ lokalizace u konzolových verzí

Nedávné oznámení distributora Mafie 2 v České republice, Cenegy Czech, o absenci lokalizace v konzolových verzích hry a o jejím datu vydání vzbudilo napříč hráčskou komunitou vlnu nevole a rozhořčení. Diskuze se téměř okamžitě zvrhly ke spekulacím o tom, proč se nakonec češtiny na konzolích nedočkáme, či ještě více o tom, proč nakonec vyjdou verze pro PS3 a Xbox 360 s několikadenním zpožděním. Informace o datech byla sice později označena nepravdivou, bohužel se tak ovšem nestalo u informace o lokalizaci, která se na pravdě zakládá. Proto se jeden z fanoušků, vystupující pod přezdívkou Grom, rozhodl obrátit přímo na Sales Managera Cenegy Czech, Radka Demjana, s žádostí o vyjádření. To opravdu dostal, společně s povolením k jeho uveřejnění. Celý e-mail, vysvětlující nastalou situaci, si tedy můžete přečíst v pokračování novinky. Za jeho poskytnutí samozřejmě děkujeme:

Dobrý den,

bohužel jsou věci, které nedokážeme ovlivnit. Pirátství a zlodějina jsou v ČR na tak vysoké úrovni, že se na nás zahraniční vydavatelé (tedy ti, kteří rozhodují o tom jestli se bude něco lokalizovat nebo ne) často dívají skrze prsty, protože prodeje na celý region nedosahují ani úrovně jednoho obchodu v UK. Věřte mi, že jsme za lokalizaci Mafia II bojovali že všech sil, z našeho pohledu je přece lepší udělat lokalizované i konzole, zvlášť když překlad bude již hotový z PC verze, ale bohužel to neprošlo. Udělali jsme i rekordní nabídku v ČR (konzole) a doufali, že to bude stačit, ale v 2K to neprošlo. Není to věc, kterou bychom mohli jakkoliv ovlivnit a fakt můžete věřit, že bychom raději vydali CZ verzi a vydělali více peněz než distribuovali pouze ENG verzi.

Za sebe pak musím upřímně říci, že i pro mě osobně se jedná o velké zklamání, jelikož jsem velký fanda hry Mafie a sám mám doma už pouze PS3.

S pozdravem

Radek Demjan

Zdroj: vlastní