Překlad PC Zone preview DOKONČENO!!! + nové screeny

Ač nám mnozí z Vás nevěřili, což nás mrzí, přinášíme slibovaný překlad PC Zone preview, které se nám dostalo do rukou. Článek budeme přidávat po částech, abyste se měli na co těšit. Upozorňuji, že následující část obsahuje spoilery z jedné mise, čtěte na vlastní riziko.

Neklidné kriminální podsvětí odhaleno! (Dan Vávra)
Dvě soupeřící mafiánské rodiny se tento víkend násilně střetly v Empire City, zanechaly po sobě 13 mrtvých.

Při přestřelce byl kompletně zničen pivovar, útočníci nebrali žádné ohledy na majitele podniku, ba dokonce ani na nevinně přihlížející lidi. „Pivovar je totálně v troskách.“ Uvedl očitý svědek celého incidentu, který si nepřál být jmenován. „Stěny jsou kompletně pokryty průstřely. Rachot všude okolo byl ohlušující.“
„Byli jsme opravdu blízko dopadení jednoho z útočníků, který se jmenuje ‚Vito‘.“ řekl detektiv Tony Rossi, který byl pověřený vyšetřováním tohoto zločinu.
„Tihle chlapi nejsou žádní začátečníci. Myslíme si, že pracují ve skupinách, kde mají k dispozici vždy alespoň jednoho kolaboranta, který jim pomáhá uniknout z místa činu, následně pak sehnat nová auta a oblečení, když to požadují.“
„Byli jsme ovšem upozorněni, že tyto skupiny mívají utajená jednání v barech a restauracích. O těchto místech víme a všechny je bedlivě monitorujeme.
Starosta Empire City se mnohokrát stal terčem kritiky kvůli jeho častému přehlížení četných zločinů, páchaných Mafií, na čemž trpí hlavně poctiví a tvrdě pracující občané města, kteří se začínají bát o své bezpečí.


Ne tak drsné jako pořádně vypěstované obočí, ne tak drsné, jako projet autem zdí v plné rychlosti, Mafia 2 si pohrává s několika nezvyklými přežitky. Když náš hrdina, Vito Scaletta, přidělává bombu na spodní stranu stolu, pobrukuje si při tom známou melodii z Mission Impossible, filmu, který spatřil světlo světa nejméně o dekádu později. Nemůžu s určitostí říct, jestli je to jen úmyslná vsuvka nebo se někdo spletl. „Ve hře máme pár Easter ergů, jako je tenhle,“ směje se Jarek Kolár, senior gameplay producer Mafie 2. „které odkazují na jiné hry nebo filmy.“
Bez ohledu na to, jak se melodie do hry dostala, do situace zapadá. Atmosféra hry je přesně taková, jakou si můžete představit u gangsterského filmu – šibeniční humor, neskutečně vzrušené postavy v nadživotní velikosti, sestřihy, z kterých mocně dýchá atmosféra 40. a 50. let. Atmosféra, které bylo docíleno pečlivými desénovými volbami chlapců z 2K Czech. Hranatá, prdíci autíčka z prvního dílu, byla nahrazena módními a úhlednými kousky. Móda se hodně vyvíjela, což dokazuje pár kousků půl století starých vydání časopisu Sears, které jsou roztroušeny po studiu.

Engine hry umožňuje vykreslit až 70 postav ve vysokém rozlišení, v jeden moment na jednom místě, které se přesouvají z ulic Empire Bay, časem dojdou až na molo. Když se rvete s nepříjemným chlapem na ulici, jeho sako vlaje a plápolá okolo. Když toho padoucha hodíte na kapotu svého auta, kravata se mu přetočí. Ona kapota se pod jeho tíhou bezmocně prohýbá (2K Czech pyšně oznamují, že si jejich engine dokáže vyhrát s mnoha zvuky či událostmi najednou a to je velmi důležité) a slyšíte šustění jeho nohou na štěrku (2K Czech je rovněž pyšné na to, že žádná noha ve hře jen tak neproklouzne bez odezvy, to dokazuje jejich detailní animační systém). Vše tohle Vás dokonale přesvědčuje o tom, že jste tam, ponořeni do té krásné, evokující éry.
Během toho roku, který uplynul od okamžiku, kdy jsme Mafii 2 viděli naposledy, se vizuální stránka přiblížila dospělosti; jen nechte svoje oči spočinout na těchto stránkách a uvidíte, jak je hra leštěná: doprava je hustší, co teprve ten objektový systém, který zabraňuje otravným srážkám AI postav na místě?

Chytrá muzika
Soundtrack (Mafia 2 je titulem s největším počtem licencované hudby, který doposud 2K vydalo) se proplétá do filmového audio systému, který přehrává skladbu, jež se dokonale hodí ke vzniklé situaci, výsledek můžete slyšet ve svém autorádiu. Přihlíží se k tomu, kudy jedete, jaká je denní doba nebo co se právě stalo či stane. Spěcháte domů černou nocí po krvavé přestřelce? Pak budete chtít něco pochmurného a soutěživého. Brázdíte letním městem se svými kumpány? Get Rhytm od Johnyho Cashe se k tomu hodí skvěle. Dynamický playlist bude prokládán dobovými reklamami, samozřejmě také zprávami, které budou informovat o Vašich činech.
Přístavní město v sevření zimy, nad kterým se stále vznáší oblaka poválečné deprese. Jak se posunujeme dějem dále, vidíme letní pařáky, zatímco období ke konci 50. let je význačné pro typický, zlatavý podzim.

Počasí není dynamické. Dokonce se nemění ani denní doba, když hrajete. Srovnávat hru s protějšky, kterými jsou hry, jako třeba GTA 4, je příliš jednoduché, je to ovšem úplně zbytečné srovnání. Přístavní město Empire City částečně naplňuje pořekadlo „žijící, dýchající město“ – je to spíše propracovaný podklad pro příběh, než funkcemi přecpaná herní plocha.
První Mafia na tom byla podobně – mohli jste se procházet po Lost Heaven jak dlouho jste jen chtěli, brzo jste ale zjistili, že to není město se spoustou Kill Frenzyho bonusů. Empire City je pouze podnosem, na kterém leží šťavnatý a masitý příběh – a to funguje dobře. Mafia 2 má silnější vyprávěný příběh, než jakákoliv jiná hra v „otevřeném světě“, než jakákoliv, na kterou byste si byli schopni jen vzpomenout a Empire City toto skvěle doplňuje.
Byla nám prezentována jedna celá mise – Room Service (Pokojová služba), která zaujímá svou pozci zhruba v polovině hry. Je léto 1951 a kamarádi Vito a Joe, kteří se právě stali made many, jsou požádáni o zbavení-se bosse konkurenční rodiny tím, že instalují dynamit do konferenční místnosti, nacházející se v horních podlažích Empire Arms hotelu.

Mise začíná vstupem Vita a jeho přítele do katedrály, nad nimi doznívá hromující nadzemí, vedle nich chodci, kteří si povídají, muž, který si zapaluje cigaretu a roznašeč novin na rohu, pobrukujíc si melodii „Extra! Extra!“, společně s cvrlikajícími ptáky na střeše katedrály. Její zvony právě ohlašují vstup do nové hodiny. Vše je to jen kousek, který bude dokreslovat celek, smysl pro detail, který bám byl umožněn vidět, byl však ohromující. Setkáváte se s Joem a Martym, Vašimi řidiči, tři muži po cestě nepřestávají vtipkovat.
Mezitím Kolár vysvětluje, jak fungují věci okolo misí. „Tlačíme hráče ke splnění svého úkolu. V mnoha situacích se budete moci setkat s věcmi, které jsou ze života Empire City a například po cestě k dějišti mise přitáhnou Vaši pozornost. Těchto postranních aktivit můžete očekávat nespočet.“
„Dále jsou tu možnosti, jak si vydělat nějaké peníze.“ říká Denby Grace, projektový manažer  v 2K. „A také jsou tu způsoby, jak peníze utratit. Všechny tyto vedlejší úkoly a události jsou ovšem plně zasazeny do děje, nechceme, aby se hráč přestal cítit jako Vito Scaletta.“

Mafie a morálka
„Mám dobrý příklad.“ dodává. „Řekněme, že děláte zmiňovanou misi a chcete se dostat do hotelu. Jak přejdete ulici, můžete se setkat s dopravní nehodou, někdo sejmul starou paní. Takže volá o pomoc. A vy si můžete říct: „Přece nejsem idiot.“ a prostě si ničeho nevšímat, můžete se také rozhodnout pomoci jí tím, že doženete parchanty, co ji porazili. Hra před Vás postaví morální otázku věci. Vito a jeho kámoši si vyšlapávají svojí cestu životem v Empire City, dorazili na podzemní parkoviště zmiňovaného hotelu. Joe se setkává se svým kontaktem uvnitř, který Vám předává klíče od hotelové prádelny, dává Vám také pár kombinéz uklízečů. Převlečení si s Joem klestíte svoji cestu do osmnáctého patra, kde na Vás čeká větší počet mafiánů.

„To, co tady vidíte,“ dodává Grace. „je upravený kousek jedné mise. Až se dostanete k hraní, uvidíte, že Joeho informátor se neobjeví a jste proto donuceni, najít si jinou cestu do prádelny. Aktuální mise zabere více než 45 minut k dokončení.
Opouštíte výtah a spěcháte ke konferenční místnosti, vyčistit ji od nepořádku dříve, než dojde k velkému mafiánskému setkání (uhh, očividně tam.. někdo něco vylil.) Podlaží je zaplněno chlapy, kteří obdivují krásný výhled a popíjejí při tom drahé víno. Jak kráčíte skrz obývací místnost směrem ke konferenční, můžete zaslechnout útržky hovoru. „Jeden z těch týpků tady uklouzl a rozbil si hlavu. Asi pětkrát nebo šestkrát. Smolař.“ Vysvětluje váš vůdce.
Když se Vito s Joem ocitají v konferenční místnosti, začínají pokládat bomby a zbavují se nezvaných, ignorujíc znatelnou červenou skvrnu na koberci. Výbušniny musí být odpáleny spouští, oknem je proto propleten drát, který k ní vede. „Past je nastražena.“ vysvětluje Grace. „Chlapci tedy půjdou nahoru na střehu, použijí plošinu pro myče oken, zkontrolují, zda je všechno připraveno a bombu odpálí. Před půl stoletím nebyla žádná bezdrátová technologie.“

Všechno je špatně
Joe podává Vitovi Colt 1911. „Jen pro případ, kdyby se něco zvrtlo.“ A samozřejmě se zvrtne. Střecha se propadá do galerie, plné střelců a neozbrojených diplomatů. Výbuch bosse konkurenční rodiny nezranil – ve chvíli, kdy k němu došlo, byl zrovna na toaletě. Začíná tedy honička, při které se Joe s Vitem kryjí za bary, stěnami, prostřelují talíře, skleněná okna a klestí si svoji cestu zpět, do přízemí.
„Chtěli jsme udělat základní bojový systém“ tvrdí Kolár, „který by se dal ovládat jen pár tlačítky. S naším animačním systémem je však hra schopna podle situace, prostředí či vzdáleností vybrat tu správnou animaci, která se hodí. Pro hráče to bude velmi hodnotné a proměnlivé. Vito rozbíjí muži hlavu o zeď před tím, než mise končí automobilovou honičkou. „V první Mafii byla auta hodně spíše simulací.“ Podotýká Grace. „Tentokrát jsme vzali trošku více svobody, auta tak působí více vzrušující. Stále myslíme na realitu, zavadíte-li o roh budovy, poškodíte si masku, nebo Vám ulítne její celá část. Chceme působit dramaticky, chceme být vzrušující.“

„Můžete si také kupovat auta, prodávat je nebo je upravovat. Opravdu chceme, aby měli hráči své vozidlo rádi.“ V autoservisech, rozesetých po Empire City, si můžete kupovat nové motory, výfuky či potisky, stejně jako v The California Kid. Je to drahý koníček, počítejte s tím, že si nějaké ty drobné budete muset ušetřit, abyste své auto mohli opravit, když bude prostřílené. Stačilo by opravit ho tak, abyste se byli schopni vrátit do garáže.
Před našima očima se odehrává honička, která je doplňována odpadávajícími spoilery z aut, to už se ale ukázková mise blíží do svého konce. Mafia 2 se zdá být něčím opravdu skvělým, v tom nejmenším to bude důstojný nástupce prvního dílu. Ukázka vrhla světlo na pár věcí, které nás všechny zajímaly, jmenovitě pravidelnost, se kterou Vám hra hrubě sebere ovládání jenom proto, aby na Vás vytáhla další cutscénu, toto ovšem přichází výborně načasované, přesně tam, kde byste to čekali. A před tím, než si budeme moci hru zahrát, můžeme jen odhadovat, jak celkový požitek ovlivní změny na řízení aut.
Nicméně, styl, detail a změny designu a umění během dvou dekád je senzační. Dokonce i vynález televize je do hry začleněn, aby obohatil příběh. Joeho apartmán, který je stále více a více vybavený, jak se děj posouvá kupředu. Představována jsou nová auta, vylepšené zbraně se stávají dostupnými a v rádiu můžeme slyšet novou muziku – město a svět se Vám mění před očima, jak se posouváte v příběhu. Roky ubíhají. Minové pole přežitků, které můžou být a které budeme tak ochotně prozkoumávat.

Uff, zabralo to dost času, doufám, že se bude aspoň trochu líbit :)

Zdroj: vlastní