Pro a proti Mafie II podle IGN

Redaktoři zahraničního serveru IGN zveřejnili tři věci, které se jim na Mafii 2 líbí a tři věci, které se jim naopak příliš nezamlouvají. Protože se nám zdály jednotlivé body zajímavé, přeložili jsme je pro vás:

Tři věci, které se redaktorům IGN líbí:

  • Stealth mise:

V druhé polovině hry vás čeká mise nazvaná „Balls and Beans“, kdy se musí Vito proplížit na jatka, aby zde zachránil několik svých přátel. Pokud je ovšem odhalen, hra automaticky končí, takže musíte najít vhodný způsob, jak se do budovy nepozorovaně dostat. Po prozkoumání okolí narazíte na kanalizaci, která vám poskytne „dokonalý“ přístup do komplexu. Jakmile se ocitnete v hlavní budově, musíte se pomocí stínů proplížit až do místnosti, kde drží vaše kamarády. Jedná se prý o příjemné zpestření hry.

  • Smysl pro detail:

Empire Bay je skvěle vypadající město plné čtvrtí a odlišných občanů. Můžete se projíždět centrem a sledovat mrakodrapy, které sahají až do nebes. Projděte se kolem odpadkového koše a možná narazíte na krysu, která od něho zrovna odbíhá.

Mafia 2 je rozdělena do čtyřicátých a padesátých let, samozřejmě i hudba se liší podle toho, v jakém období se hra nachází. Během 40. let uslyšíte např. Perry Comoa nebo Binga Crosbyho. Během let padesátých se zase můžete těšit na rock and roll.

Zapomenout nesmíme ani na Playboye, které se povalují po celém Empire Bay. Sbírat a hledat tento plátek je dle redaktorů jedna radost.

  • Uspokojivé střílení:

Podobně jako hra Red Dead Redempition, Mafia 2 používá krycí systém během přestřelek. Před nepřáteli se můžete schovat prakticky za vše (stejně jako oni vám). Pokud střelíte do betonového sloupu odletují úlomky, podobně jako například z beden atd. Díky jemné asistenci je míření zpoza krytu jednodušší a vy tak můžete střelit protivníka pěkně do hlavy.

Tři věci, které se redaktorům IGN nelíbí:

  • Nesympatický hlavní hrdina:

Hlavní hrdina hry, sicilský imigrant Vito Scaletta, se po válce vrací domů, aby zde pomohl své sestře a postarší matce, dostat se z dluhů, které jim nadělal otec před smrtí. V Americe čtyřicátých let ale díky probíhajícímu válečnému konfliktu nikdo nemá peněz na rozhazování, proto se náš hrdina obrací na dobrého přítele Joea, který by mu snad mohl pomoci přijít k nějakým penězům. Od samého začátku, který vypadá až téměř idylicky, ovšem uběhne jen pár minut a my už vidíme mladičkého Vita, kterak bezhlavě zabíjí své protivníky, nemrkajíc nad tím okem. Bylo by možná lepší, kdyby se občas zdráhal plnit všelijaké úkoly plné krveprolití a vložil do svého konání trošku lidskosti.

  • Agresivní policie:

Policie v Empire Bay je všude. Pokud se podíváte na minimapu, modrou čárku, reprezentující policii, uvidíte téměř vždy. Chcete si rychle opatřit auto? Musíte ho ukrást. Chcete se v novém autě pořádně projet po dálnici? Musíte překročit povolenou rychlost. A při všech těchto činech po vás místní orgány půjdou jako diví. Reálnost je sice důležitým faktorem, ještě důležitější ale je zábava, která by se mohla dostat o úroveň výš, pokud by policejní složky byly benevolentnější.

  • Pěstní souboje:

Občas se dostanete do situace, kdy si sice s někým potřebujete vyřídit účty, pro tento účel si ale nechcete plýtvat náboje ze zásobníku. Proto jsou ve hře přítomny pěstní souboje, kde máte na výběr mezi lehkým a tvrdým úderem a blokováním protivníka. Tento systém redaktorům přišel v některých případech nudný, protože vše, co je potřeba udělat, je, prostě si počkat, až se oponent přestane krýt.

Zdroj: IGN.com