Podcast č.7 – řízení a auta (překlad hotov)

Zhruba týden po šestém podcastu se na oficiálním webu objevil další díl, v pořadí již sedmý. V něm se tentokrát Denby Grace rozpovídal o řízení a autech. Podcast v anglickém znění pouštějte, případně čtěte zde – pozor, obsahuje menší spoiler, takže je to na vás ;). Překlad přineseme později.

Update (02.07.10, 21:25): Konečně jsem si našel trochu času a přeložil jsem pro vás sedmý podcast (kromě poslední otázky a odpovědi, která obsahuje spoiler). Na případné chyby mě prosím upozorněte v komentářích.

Elizabeth Tobey: Vítejte u sedmé epizody Mafia 2 podcastu. Já jsem Elizabeth Tobey a jsem tu zpátky s Denby Gracem – senior producentem Mafie 2. Budeme si povídat o řízení a autech ve hře. Tak Denby, na začátek jednoduchá otázka, kolik je ve hře aut a na jaké druhy můžeme narazit?

Denby Grace: Kolik je ve hře aut? Dobrá otázka. Přesnou odpověď ale nemám. Můžu ti říct, že jich je více než padesát a méně než sto. Přesné číslo je – nech mě prosím přemýšlet – asi 77. Ve hře je opravdu ohromné množství rozdílných automobilů. Máme zde auta ze 40., ale i 50. let a další vozy, které očekáváte. Jsou to sporťáky, sedany, náklaďáky, autobusy – no prostě jednoduše vše, co byste přepokládali, že ve hře bude.

Elizabeth Tobey: Jak velké rozdíly jsou mezi jednotlivými automobily?

Denby Grace: Tak pochopitelně se liší vzhledem, ale také výkonem. Stará auta mají logicky jiný výkon, než auta novější. V třicátých letech sloužily automobily k praktickým účelům. Dá se říci, že vás měly dopravit z bodu A do bodu B. Byly těžké, špatně brzdily, měly slabé motory a rychlou jízdu jste si s nimi moc neužily. Ve čtyřicátých letech nastalo zlepšení. V Evropě ale zuřila válka a auta se vyráběla pouze pro armádní účely. Lidé si tím pádem museli vystačit s tím, co bylo zrovna po ruce. Určitý pokrok tedy nastal, ale nebyl tak zásadní – automobily byly stále pomalé a jejich ovladatelnost nebyla nejlepší.

Zlatý věk tedy přichází až v 50. letech. Lidé začali konečně utrácet za auta peníze a v Americe nastává velký boom. Lidé chtějí, aby jejich plechový miláčci vypadaly hezky, pečují o ně, vylepšují je, zvyšují výkon a přidávají spousta chromu. Auta mají v této době konečně dobré motory, jsou dobře ovladatelná. A právě proto jsme chtěli, aby hráči mohli v Mafii 2 do aut investovat čas a peníze, což je podle mě jedna z nejlepších věcí vůbec.

Ve většině hrách s otevřeným světem jsou auta pouze spotřebním zbožím. Máte práci, ukradnete auto a pro další ukradnete zase jiné atd. V Mafii 2 ale chceme, aby se hráč choval jako správný mafián. Mafiáni, alespoň na vyšších postech, přeci auta nekradou. Mají hezká auta a tráví v nich hodně času – patří k jejich image, stejně jako např. pěkný oblek.

Dlouho jsme přemýšleli o tom, jak udělat, aby hráč o své auto opravdu pečoval a věnoval se mu. Jdeme na to tak, že když si auto pořídíte, např. ukradnete, můžete si ho legalizovat. Stačí dát vůz do garáže, kde si poté libovolně změníte poznávací značku – třeba nápisem „Elizabeth“, když budete chtít. Můžete také měnit barvu auta – dostupných barev je asi 35 až 40. Většina vozů lze navíc nalakovat dvoubarevně, takže možností je opravdu spousta. Nechybí ani možnost vyladit výkon, změnit disky atd., čímž vlastně dosáhnete, že je vaše auto jedinečné a třeba i nejrychlejší v celém městě.

Elizabeth Tobey: Trochu si již nakousl, že si lze obstarat auto i jiným způsobem, než je kradení. Můžeš k tomu říci něco víc?

Denby Grace: Jeden z faktů, který je i v Mafii 2 – mafiáni kradou auta většinou na začátku své kariéry. I v Mafii 2 jste na začátku příběhu nikdo, a tak vám nezbývá nic jiného, než krást auta – což můžete provést tak, že rozbijete okno nebo použijete paklíč. Někdy dostanete auto po skončení mise, zůstane např. po nepřátelích, tak si ho jednoduše necháte.

V jedné misi, nechci zacházet příliš do detailů, musíte zabít jednoho člověka, který jezdí po městě v unikátním sporťáku. Jedná se o vůz, který nikdo jiný nemá a vy se těšíte až toho chlapa dostanete a jeho auto si budete moci vzít. Ocení to převážně hráči, kteří milují a vyhledávají tyto detaily.

Elizabeth Tobey: Doteď jsme mluvili jen o autech, pojďme se podívat na samotné řízení. Mafia II se odehrává z části v zimě a z části v létě, jaký je rozdíl v řízení v těchto obdobích?

Denby Grace: Řízení jednotlivých vozidel v Mafii 2 je velmi odlišné ze spousta důvodů. Hlavní je ten, který sama zmiňuješ – létní počasí vs. sníh. Zapomenout ale nesmíme také na déšť. V zimě auta velmi kloužou – což uvidíte i u ostatních řidičů – smykují, bourají do věcí a také do chodců.

Ovládání automobilů je v zimě náročnější, což byl i pro nás ve vývoji zajímavý zážitek a zkušenost. Příběh v zimě začíná, což podpoří pochmurnou atmosféru, ale zároveň posadíme hráče do auta, které se bude velmi obtížně řídit. Museli jsem se tedy vypořádat se všemi vlastnostmi, který vůz ovlivňují.

Těch je opravdu hodně. Máme realistický fyzikální model – tlak pneumatik, náklad, druh podvozku, dokonce i množství paliva se projeví na hmotnosti auta. Jednoduše, je toho spousta. Pokud bychom tady měli někoho z 2K Czech, řekl by nám o tom jistě mnohem více. Jak jsem již zmínil, máme mnoho aut, každé se chová jinak a každé můžete navíc vylepšit. Věřím, že si každý hráč oblíbí to své a zvykne si na něj.

Já osobně jsem fanoušek kabrioletů. Jsou rychlé, těžko ovladatelné – snad byly stvořeny k omotání kolem stromů. Je tedy těžké tento druh aut ovládat, ale když se to naučíte, jste na sebe hrdí a můžete si říci: „hele, já to opravdu zvládám.“ Je to něco, jako řídit Ferrari v reálu, sešlápnete plyn a auto hned vyrazí. A právě na takové auta narazíte i ve hře. Jsou rychlé, vražedné, ale zároveň strašně zábavné.

Elizabeth Tobey: Teď přijde otázka více technická. Na jaké elementy jste se při vývoji jízdního modelu zaměřili nejvíce? A co jádro designu?

Denby Grace: Dobrá otázka. V Mafii 2 jsme měli dva základní cíle. V první řadě jsme se inspirovali prvním dílem. Opravdový fanoušci, kteří např. poslouchají náš podcast, milují realistické řízení. A na tyto hráče v Mafii 2 pochopitelně nezapomínáme a nechceme je zklamat. Zároveň jsme ale chtěli, aby byla hra přístupná i méně zkušeným hráčům, proto jsme udělali dva druhy jízdního modelu. Máme tedy realistický a normální model řízení.

V realistickém modelu nečekejte žádnou pomoc při řízení. Zrychlení, brždění apod. –  vše je pouze na vás. Ovládání je tedy těžké, ale zároveň realistické. Tohle se bude líbit fanouškům prvního dílu.

V normálním režimu nějaké pomocné mechanismy jsou (pomoc při brždění, zatáčení atd.). Vše je ale velmi dobře skryto a působí to přirozeně. Navíc je podle mě řízení v normálním režimu lepší, než v mnoha jiných hrách s otevřeným světem.

Dalším cílem bylo, aby řízení působilo, jako v hollywoodských filmech. Klopíte zatáčky, odlétávají poklice, můžete urazit zrcátka. Policisté vám mohou také vystřelit zadní okénko. A tento zážitek si vychutnají všichni fanoušci. Hardcore hráči si k tomu mohou ještě přidat právě realistický model řízení.

Zdroj: Oficiální web